ful

På grund av skolan läser jag om Den högsta kasten, Carina Rydbergs "nyckelroman" från 90-talet. Vad en nyckelroman är vet jag inte. Om det är nyckeln till henne, eller till någonting annat. Själv ser jag den som ett monument över ett 90-tal i Stockholm, som en avkrok av världens ände. 

Jag minns inte exakt när jag läste boken första gången, men det var efter utgivning och jag hade väldigt lite koll på vilka hon pratade om. Hon namnger, låt oss börja med det. Riktiga namn helt ofingerade magiskt utplacerade. Hon är en av de första som råkar riktigt illa ut efteråt. 

Jag kan däremot minnas exakt att Rydberg berättade en av de första berättelserna om en barndom som jag själv kunde känna igen mig i. Först kan jag nämna incidenten med ryska posten, där den coola killen säger "ta vem som helst", så de tar Carina. Men när coola killen ser vem det är säger han "vem som helst, men inte Carina". Alla vet, alla accepterar. Carina också. Den är inte en kopia av en självupplevd situation, men låt oss säga att jag inte lekt särskillt mycket ryska posten i mitt liv. Inte heller som vuxen. 

Men det viktiga i min berättelse om mitt möte med Rydbergs barndom, är att hon är ful. Hon pratar om sin fulhet på ett sätt som för mig var helt och fullkomligt befriande. Och igenkännande. Dels hur hon förstod att alla i klassen visste om det före henne, men också om hur fulheten sen skapade ett jag - en förståelse för att vara annorlunda. Och ja, även jag var lika självgod som hon i min barndom och antog att detta betydde att jag var menad för större saker. Det tror jag fortfarande. Och jag hoppas att Rydberg också gör det.

Som barn passade jag inte in. Jag förstod inte vilka kläder en skulle ha, och hur håret skulle se ut. Jag kunde inte sminka mig. Jag köpte ett par skor, som jag hade i någon vecka innan jag slutade. Ett par Carhart tvang jag mina föräldrar att köpa. Det minns jag också. Hur vi gick och köpte dessa skor som skulle ta mig ifrån mitt underläge. I dag har mamma de skorna på hösten och vintern när hon är ute i huset. 

Att läsa om någon som är ful, och själv vara det, är väldigt befriande. Det säger också någonting om vad fulhet är. Det är en överenskommelse mellan människor. För liksom Rydberg tog sin fulhet på stort allvar, gjorde jag det. Jag var ful länge. Jag försökte dölja det genom olika metoder, och när jag kom upp i full gymnasieålder hade jag nog testat det mesta. Ingenting fastnade. 

Att ha växt upp som ful gör saker med en. Ofta tyckte jag att de som hånglade med mig bara var snälla. Och jag blev ju snyggare efter några öl, det såg jag också. Jag förstod inte hur någon orkade titta på mig och jag har fortfarande svårt att se på fotografier från vissa år. 

För några år sen började jag se annorlunda ut. Som att jag växt ikapp mig själv. Jag hade blekt håret och sminkade mig "ordentligt" (alltså inte mycket, utan, ordentligt) och jag var snygg. Som en ska vara snygg, inte snygg därför att en satt ihop någonting konstigt som vissa förstår vad det är. Utan därför att jag var lätt att se på. Efter ett tag tröttnade jag. Som jag alltid gjort. Jag slutade färga håret och satte oftast bara upp det i en knut som jag lät sitta tills den föll ner. En morgon insåg jag att mina ifyllda ögonbryn gjorde att det var lätt att titta på mig, så jag slutade att måla dem. Jag ville inte gå med på att det där snygga i mig berodde på att jag äntligen förstått hur en målar ögonbrynen!

I dag använder jag läppstift. Inget annat smink kan fästa på denna hud eftersom jag använde massa gamla skitsaker under flera år. Ögonen tåras av den vänligaste av mascaror och kinderna fnasar av bara minnet av en rouge. 

Det är nog inte lätt att titta på mig i dag heller. Jag har dock växt ur barnets klumpighet på ett sätt jag inte trodde var möjligt. När jag står naken framför spegeln (vilket jag aldrig gör, men ni förstår metaforen) ser jag en kropp i förändring. Inte heller är den vacker, men jag har inte det kravet på min kropp att den ska vara vacker. 

Jag ser ut som jag gör och det är bra så. Men det är någonting härligt i att gå tillbaka till en text, att minnas den som en ingång till fulheten, till en hel tonårsperiod av fulhet som tillslut mynnar ut i ett mycket bekvämt ingenting. 

 

Publicerad 19.10.2016 kl. 10:02

söndag


Kanske är jag feg, men jag tycker verkligen mer om hösten än sommaren. Jag kan andas. Jag har läst Maja Lundgrens Myggor och tigrar, från 2007. Läser de sista sidorna. Önskar att jag tagit ut de sidorna, istället för att jag gick på receptionsspåret. Borde ha tagit upp det. Borde ha sagt - varför pratar ingen om det här? Istället diskuterar jag det svaga könet. Här är ett utdrag ur min text om boken, utifrån en diskussion om självframställning; 
 


Det Lundgren gör är att som det i dag kallas, ”call out”, män som rider på patriarkatets våg. Detta har kallats personangrepp, ett ord jag ofta hittat i recensioner och texter som relaterar till boken. Ordet Personangrepp används ”eftersom” hon skriver ut namnen på ett antal män, och icke att förglömma kvinnor. Namnen är inte så mycket personnamn som namn på olika positioner inom den kulturella sfären. I texten är dock Lundgren alltid den svaga - eftersom det är hon som skriver. Genom att recensionerna menar att Lundgren ägnar sig åt personangrepp, är det ett sätt att mena att det hon skriver är sant? Och är det verkligen henne själv hon skriver fram? Ett jag?

Istället kan en position utläsas – den som alltid skaver men samtidigt får en plats i rummet. Den vita kvinnans position i ett vitt manligt rum, på männens villkor. Jag säger position, därför att kvinnan är objektet och mannen subjektet. Det är i hans rum objektet rör sig. I rummet där rädslan för den otillåtna homoerotiken männen emellan är så stor att Eve Kosovsky Sedgwick kallar sin teori om den för ”homosexual panic”. Det homoerotiska draget är någonting som Lundgren på olika sätt hanterar genom att antingen peka ut de svenska kulturmännen: ”Lappalainens lilla cockerspanieltunga i idolens rövhål äcklade mig.” (sid 71) eller som i Neapel där istället en öppen homoerotik som Lundgren befinner sig nära, men inte som faghag. Lundgren beskriver det mer som en perifer delaktighet i ett utanför, där hon passar in bättre än på Aftonbladets kulturredaktion. Män är däremot alltid män. Det som de båda mansgrupperna har gemensamt är att de är män som bekräftar andra män genom att neka kvinnor tillträde på samma villkor.

Det absolut värsta med den här uppgiften är att jag har hängt på webbplatsen flashback för att hitta länkar jag inte hittade när jag googlade. Flera. Olika. Trådar. På. Flashback. Om någon vet ifall att sammanslutningen SKAM fortfarande är verksamma kan de gärna höra av sig, jag blir mer än gärna stödmedlem.

Publicerad 16.10.2016 kl. 22:23

onsdag

I dag är en sån där dag då hela tillvaron rämnar därför att mitt hår inte har stålsatt sig än. Därför att mitt hår inte redan är strimmande grått. I dag såg jag ett så fint "övergångshår" på tunnelbanans perrong och jag stack genast handen i mina egna tovor för att känna efter. Nej, där är fortfarande mjukt. De strama stråna är fortfarande för få. Som att min självinsikt skulle sitta i håret. Bah! 

Men ändå. Så kniper jag ihop ögonen när jag följer DNs 100 litterära personers åsikt om vem som ska få Nobelpriset i litteratur, vilket tillkännages på torsdag. Mitt i allting. För ja, snart händer allting samtidigt. 

Och jag läser Norén som att det gällde allt. Fast jag menar att det inte ens är litteratur. Så älskar jag hans dagbok. Men nej, för mig är det inte litteratur och jag ifrågasätter utgivningen som jag anser är ingening annat än sensationslystet. I den stund du slutar se namnen framför dig kan du däremot läsa den för vad den är - en icke sidnumrerad väntan på att dö. 


Publicerad 12.10.2016 kl. 17:06

liten tanke om skrivandet.

Alla dessa skrivna kollektiv. Grupper, som dyker upp ur studiecirklar, klassammanhang, på golv i lägenheter i Majorna. Dessa kollektiv där de kan bära upp varandra, där de kan bära upp varandras texter och där de kan gå på varandras fester sen. Dessa skrivande kollektiv, som ger ut antologier och vars ansikten jag ser besvara varandra på de sociala medierna. Alla dessa som jag inte hör till. Som jag inte heller vill höra till. Som jag inte kan höra till. Prestationen, ångesten, allt det som en inte vill tillhöra, tillhör jag.

Det är svårt att inte vilja höra till. I en värld där det kollektiva, där det socialt uppburna är att föredra eftersom att det innebär att du har möjlighet att skapa trygghet även om du får ett nej. Men att inte vilja höra till, betyder inte att jag klarar mig själv. Nej, jag skulle behöva det där kollektivet - inuti mig själv.

Som skrivande i dag kan du inte stå själv. Du måste ha det där att falla i. Hur mycket det än talas om den klassiska "en författare är ensam". Frågan är bara hur ensam en ensam kan vara.

På festerna där de andra står kan jag inte backa upp mig själv. I helgen pågår Julia Kristeva Circle och det gör mig nervös. Jag ser mig själv hyperventilera i olika hörn, eller snabbt talandes om precis fel saker med någon som jag vet vem det är - som inte har någon aning om vem jag är. En gång var jag på författarfest och de trodde att jag var en av dem och några av dem förälskade sig i mig. Jag dansade med alla ni vill dansa med. Men jag vågar inte träffa dem igen - de kanske blir besvikna.

Det finns en person, en internetpersona om ni så vill, som är författare och som också är ensam. Nej, hon lever ensamt. Hon lever. Och jag tänker på henne så ofta och önskar så att jag nådde den insikt om sig själv som hon har - och jag tror att den insikten är det jag behöver. För att kunna leva ensam, ensam. Jag ser upp till henne, till detta internetspöke som jag vet ser mig fastän vi inte talar med varandra.

Men kollektivet. Det där. Det har försökt plocka upp mig en gång. Jag tillhörde en fantastiskt fin grupp i ett ateljékollektiv. Men jag gick aldrig dit. Under ett års tid vågade jag inte gå dit. Så när en "känd" instagramperson som höll på med ord dök upp på medlemslistan valde jag att gå därifrån - jag visste att jag inte skulle kunna komma dit ens på fredagsmys om en som lyckats, en som vågats, en som, var där. Så patetiskt av mig.

Så jag gav upp kollektivet och jag fortsatte att skriva ensam och de senaste månaderna har det varit tomt, men så snart rinner det och det mesta är skit och ingen ser det - men ibland, så blänker det till. Den här texten är inte en av de blänkande. Men den är någonting jag skrivit ensam.

 

Publicerad 11.10.2016 kl. 21:03

onsdag

På senaste har jag (under)förstått att jag är en pissdålig läsare. Att det var flera år sen jag var en bra läsare - och att det var flera år sen jag inte leta efter vad jag ska hitta i en text, istället för att låta texten hitta mig. Istället för att ta tag i detta - som verkligen är ett problem, ser jag om The Catch och matar de sista avsnitten av första säsongen. Utan subtitles. Som att jag undviker orden. För varje dag som går skriker hjärtat SKRIV!!! allt högre, men jag tar aldrig faktiskt tag i pennan. Jag kanske skulle råka skriva fram mig själv. 

Förövrigt undviker jag någonting så mycket större än så. Det finns ett mörkt hål inom mig, ett slukhål som aldrig släpper taget om mig. Och det blir bara större och större. 

Jag har läst Orsaken och Källaren - de två inledande delarna av Thomas Bernhards självbiografier. Det är med anledning av självframställningskursen. Jag och Amanda sitter och fikar hela förmiddagen och jag försöker läsa men det är så mycket annat - ingenting - att tänka på. Ibland tar hon boken och läser några sidor, skrattar eller nickar. "Han är så jävla arg, han ser igenom allting" säger hon och ger tillbaka boken. Jag fortsätter att läsa orden. Inte meningen. Samlar på mig, återkommer till Sontag igen. Läser utdragen ur novellen om uppbrottet. Hoppar mellan sidorna. Hon säger "But self-knowledge isn't the goal I seek. Strength, strength is what I want. Strength to not endure, I have that and it has made me weak - but strength to act - " Utanför fönstret står en bil och frustar. 

Publicerad 05.10.2016 kl. 21:24

Författaren som levande död

Med anledning av Flora Wiströms blogginlägg gällande hennes bok Stanna, och reaktionerna på både bokens innehåll, och det inlägg hon skrivit så måste vi tala lite (och nu menar jag lite) om författaren. 

En gång i tiden var författaren ett geni. Att dessa ord kunde komma ur hans (ja, hans - därför att vid den här tiden kunde bara män skriva) simpla lekamen kunde ju inte vara någonting annat än en gåva från, ja, från vem? Geni! Det är vad han är. 

En gång i tiden började akademin att analysera den tidiga litteraturen. De var ju så illa tvugna eftersom att det fanns så mycket att rensa bort (ja, jag generaliserar här). Men då kom vi tillbaka till det där geniet och vikten av författaren i texten. Utan författaren, ingen text. På olika sätt sammanvävdes författaren och texten, och ibland hittade de inte ur varandra. 

Så blev allting modernt och Roland Barthes skrev "författaren är död". Vi ska bara ägna oss åt text. Det finns ingenting intressant att hämta hos författaren, åtminstone inte för litteraturvetenskapen. Kanske kunde författaren, i den mån hen var (er)känd vara intressant för någon form av tabloidpress, men det var ju inte vad litteraturvetenskapen sysslade med. Den här tanken var kvar väldigt länge, och vår lärare har själv sagt att hen var livsrädd för att skriva ett enda ord om författaren under sina första år på litteraturvetenskapen. TEXT TEXT och åter TEXT. 

Sen hände någonting. Författaren levde upp igen. Detta i samband med att nya frågor ställdes; Vem skriver, och varför just han? Vad händer med litteraturen om dess grund (kanon) bara är vita män? Vad händer med olika människors rätt att berätta? 

I dag tror vi att alla romaner är Lena Andersson berättar om Roy Andersson. I dag är författaren en kändis, en som åker runt på bokmässor, talar i små lokala bokhandlar (tack för att ni finns!) och är med i teve. De har Instagram-konton och hänger på Tumblr. Författaren är överallt. För dens skull behöver vi inte tro att all text tillhör författaren. 

Vissa menar att texten tillhör läsaren. Det är läsaren som faktiskt läser texten - och det är dens för-förståelse som utgör innehållet. Det är här det blir problematiskt. För någon som Flora, som aktivt lägger ut delar av sitt liv på en av Sveriges största bloggar är det klart att människor läser texten och på så sätt läser in den text de redan läst - på bloggen. Därför att den Flora som de möter på bloggen, faktiskt, är lika mycket en fantasi och fiktionaliserad som den som läsaren letar efter i boken. Därför kan läsaren söka bekräftelse på den fantasi som Flora ger ifrån sig flera gånger dagligen. Om en istället ser texten för vad den är - en berättelse, en historia, ett narrativ insprängt mellan alla våra upplevelser så händer någonting med läsningen. Den börjar leva för sin egen skull och inte för bekräftelse. 

Precis som en bild på Instagram aldrig är den sanna bilden av den upplevda verkligheten, är texten det inte heller. Inte autofiktionen, inte självbiografin. Knausgårds Min Kamp är en serie minnen, förvrängda genom gången tid. De är en bild av ett jag, men det är inte på något sätt det sanna jaget - men vem vill egentligen åt det? 

 

 

 

Publicerad 28.09.2016 kl. 23:22

tisdag

Jag lyssnar på Global Infantilists och Mare Kandre sjunger. Det är konstigt hur skarpa mina kanter blir av att jag gråter en hel kväll. I skolan hamnar jag närmast vår föreläsare och jag försöker göra mig så liten som möjligt. Jag har glömt rätt block hemma hos Amanda, så jag skriver i det lilla blocket som egentligen är till för hemligheter. 

När jag kommer hem öppnar jag en helt ny liten bok för nya hemligheter. Där skriver jag ner sidorna från Virginia Woolfs dagböcker. 

Jag ligger helt nära väggen för första gången på länge. 

Men i dag fick jag post. Ett paket med en sån fin present. Jag ska visa en annan dag. Nu måste jag stryka under lite mer, på fredag har vi gruppredovisning av Ann-Sofie Lönngrens text i Queera läsningar.

 

 

 

Publicerad 27.09.2016 kl. 23:15

Millesgården

En dag klädde jag på mig och tog min kära under armen och så åkte vi till Millesgården. Jag var där i våras senast och ville se hur det såg ut nu när luften började klarna.

De hade en Josef Frank-uställning som vi snabbt gick igenom. Frank var formgivare och skapade ett antal mönster som i dag är oförglömliga klassiker i den svenska borgerligheten. 

En ny upptäckt den här gången var att jag läste på en skylt i den mörka "hallen" som ligger en bit ifrån Carl Milles gigantiska ateljé med det stora glastaket. På skylten stod det att den lilla rektangel vi stod i var Olga Milles ateljé. Rummet är mörkt och inte alls storts. Hon sysslade med måleri och teckning. När jag så läst på skylten blev jag så sur på Carl att jag absolut ville gå och köpa en bok om Olga i shoppen sen. Det fanns ingen. 

Tillslut satte vi oss och åt lunch i hutlös miljö. Varken jag eller Amanda är så bra på det här med borgerligheten. Jag känner mig lätt fel och utanför. Men vi bestämde båda att om hon vann 38 miljoner skulle vi köpa en av huslådorna som såg ut över bron. 

Millesgården i sig är en väldigt vacker plats att vara på, men paret Olga och Carl Milles var i sig inte jättehärliga. Äkta paret Milles var antisemiter och ansåg att judisk konst var skit. Läs gärna Jessica Kempe recension av Millesgårdens (dåvarande) chef Staffan Carlens bok Olga och Carl Milles - konsten, hemmet, maten från 1999. Trots att den har några år på nacken är den fortfarande aktuell och kräver reflektion;1931 drev tyskfientlighet, ekonomiska problem och konstnärliga tillkortakommanden den medelålders Carl Milles från Sverige för en nästan två decennier lång emigration till Amerika. Den ständigt hemlängtande Olga följde motvilligt med. Därifrån klagar de 1939: "Olga och jag . . . ha känt oss ganska olyckliga sista 1/2 året här, ty agitationen i landet mot Tyskland är så svinaktig och lögnaktig att vi kräks." Sin antisemitiska hållning behöll paret livet ut.

Publicerad 26.09.2016 kl. 12:07

Lördag

1. Jag önskar att mina dagböcker påminde om Virginia Woolfs. Det gör de inte. Framförallt skriver jag dem inte, alls. 

2. I dag sa Patti Smith Hi, till mig. Jag tror att jag svarade men ingen i sällskapet är riktigt säker. Vad som trots allt är säkert är att hon hade glasögonen på sig vilket nog betyder att hon såg min skrämda blick. 

3. Kvinnan i mitt liv bjöd på räkor och vitt vin till middag. Nu luktar mina händer av räkor, men det är ändå bättre än kavajen som hänger ute i hallen som fortfarande doftar av kräftskivan vi var på i slutet av augusti. 

4. I fåtöljen sitter hon, med anteckningsblocket i handen. På radion berättar olika kulturpersonligheter om sin relation till sina djur. Jag gäspar stort. Vi gick upp tidigt i dag igen.

Publicerad 24.09.2016 kl. 23:42

Dagens tips

Jag hoppas ni läser bloggen Oh Baby som handlar om hur det är att skaffa barn när en inte lever i en heterorelation. Och om hur den finska lagstiftningen är så enormt efter (ja, efter), och att jag blir tokig av frustration vid varje inlägg. Även om jag vet att det pågår konstiga frågeformulär i Sverige också - så vet jag att det blivit så mycket bättre bara de senaste åren. Men in och läs med er. Det är viktigt!
Publicerad 21.09.2016 kl. 20:28

Söndagsstudier

Jag borde läsa Mörkrets hjärta men bläddrar lite då och då i den här. Det är den här som all annan forskning lutar sig mot. Den som de utgår ifrån, polemiserar mot, sliter och drar i för att komma ifrån. Abenius ger ut en gedigen biografi 1950. Det har inte ens gått tio år sen Boye begått självmord. Biografin baseras på Abenius egna relation med och till Boye, men också intervjuer med personer i Boyes närhet. Homosexualiteten ska helst kallas bisexualitet, eftersom att det är mindre farligt. Framförallt psykologiserar hon den. Boye läste själv mycket Havelock Ellis, och det är honom Abenius går till. Vem som sagt citatet i nederkant vet jag inte. Kanske står det någonstans. Hur som helst - så är det inte bara den här boken jag kommer att behandla. Jag vill nämligen visa på hur bok på bok på bok delvis reproducerar Abenius blick - också genom att ifrågasätta den. Men nu ska jag nog återgå till Mörkrets hjärta

Publicerad 18.09.2016 kl. 21:46

Tove Jansson, Mumin och havet

Saker en klarar sig med när stormen kommer;

Mycket knäckebröd, cigaretter, sen kommer väl mat och sen kommer vodka och sen kommer kaffe. Därimellan någonstans kommer tvål.

/Tove Jansson

 

Publicerad 17.09.2016 kl. 13:43

Terapi, Nostromo, Om du visste vad du ville, Silver

Det finns saker jag inte förstår mig på. Som det här med fotografiet, döden och livet.

I dag släppte Sveriges största band de fyra sista låtarna. Bandet som varit mitt sällskap sen jag var fjorton finns snart inte längre. Det är med stor sorg jag satt och grät på tunnelbanan i dag, till låtarna som jag redan gråtit på tunnelbanan till ett par gånger förut. Men det var många år sen nu. I dag grät jag därför att det är någonting magiskt med det hela. Att höstluften kommer samma morgon som de släpper sina fyra sista låtar. Att sommaren lämnar samma morgon som jag hör Silver för första gången. Att ljuset som jag tycker så mycket om sticker mig i ögonen när jag drar upp rullgardinen. Ljuset som jag har vant mig vid när jag går ner till tunnelbanan och sätter på Terapi.

Du får inga bilder den här gången. Allt du behöver är ljud.

Publicerad 16.09.2016 kl. 11:18

En extra korr

I dag gick jag till biblioteket och fann ett antal av minnesböckerna sammansatta av Karin Boye sällskapet. Jag tog mig igenom några stycken, men gav sen upp. Ibland finns bara inte orken där. Särskilt inte när det finns så mycket andra kloka kvinnor som gör och är. I brist på annat så jag slog upp Karin Boye och hennes man (2011) som är utgiven av Kaj Björk, mannens bror. Leif Björk och Boye var gifta ett tag. Ingenstans i någon bok har jag hittat att de var uttalat förälskade i varandra. De verkade mest ha funnit varandra på andra nivåer, men blicken Leif har på bokens omslag är väl i sig en kärleksförklaring. Oavsett så är boken intressant, ur det perspektiv att berättelsen om Björk och Boye inte verkade ta slut när de separerar, utan fortgår fram till hennes död. För min egna läsning gör det mycket att jag har fått det exemplar där någon gjort en korr i efterhand, vilket jag tackar så väldigt för. En väldigt slarvig redigering har gjort att två lesbiska markörer (ett personnamn och en boktitel) är felaktiga. De är som ni ser ovan - att Klara Johansson kallas för Karin (freudian slip kanske?) och att Radclyffe Halls viktiga Ensamhetens brunn fått en helt annan titel. Just sån här slarvighet påverkar min läsning av texten - eftersom att den visar på ett slarv i brist på intresse. Klara Johansson var, förutom lesbisk, en stark röst i dåtidens Sverige och en viktig del av vår kvinnohistoria. Bortförklaringen, och förminskningen av Johanssons kvinnotillvända sexualitet som kommer efter den felaktiga återgivningen av hennes namn, visar också på hur författaren inte kan använda ordet lesbisk - som att det vore farligt. Istället pågår där någon form av omskrivning av lesbiskt sex. Å andra sidan ska Björk ha en eloge för användandet av "fullständig sexuell förening" - det hade jag själv inte kunnat hitta på. 

 

Publicerad 14.09.2016 kl. 21:14

tisdag

Anpassningsbar. 

 

I dag har jag alltså testat på hur det är att flåsa mellan plats till plats. Hur det är att sitta och anteckna en hel förmiddag, till att hasta i sig en alldeles för dyr lunch och sen lägga sig raklång för att först i efterhand förstå att jag inte alls gör det jag ska där. Sen ta sig med buss till nästa ställe och kränga ner alla sina saker i ett litet litet skåp eftersom att alla andra är upptagna och så hämta ut böckerna, sätta sig vid ett bord och mitt i allt bli avbruten av sin handledare i den tysta lässalen och försöka förstå vad hon säger utifrån hennes läppars rörelse. 

Men jag har åtminstone börjat. Jag har åtminstone läst och läst och förstått att det inte är en enkel resa jag har framför mig. 

På vägen hem handlar jag mat. När jag väl kommer hem är jag för trött för att laga någonting. Sätter mig i soffan och sätter på Bibliotekstjuven. Stänger av. Jag har redan varit i det där huset en hel dag. 

 

Publicerad 13.09.2016 kl. 21:24

Stormen, Stockholm. 
Vet saker om litteratur, kvinnor och längtan.

Lesbisk feminism. Kvinnors relationer till andra kvinnor. 

Här pratar jag mest. Rakt ut i luften. I bland tar jag bilder också. De kallar mig för fotograf. 

När jag var liten kallade min farmor mig för pieni tyttö.
Hon försvann innan jag blev stor och hon kunde kalla mig för någonting annat.

"gråt inte - forska!"